Propolis kapi sa lekovitim biljkama u spreju

300 RSD

Tradicinalan rastvor propolisa malo smo „poboljšali“ biljnim tinkturama dveju biljaka – bokvica i miloduh.

Bokvica (Plantago sp) je biljka sa izrazito antibakterijskim svojstvima. Deluje protivupalno, tako da se jako dobro pokazao u tretmanu infekcija usne duplje. Podstiče regeneraciju sluzokože usta.

Miloduh ( Hyssopus officinalis) je jak antiseptik. Ublažava kašalj i potpomaže iskašljavanje.

Dodatne informacije

Propolis je je pčelinji proizvod koji predstavlja mešavinu smolastih materija koje pčele sakupljaju sa lisnih pupoljaka drvenastih biljaka i prirodnog pčelinjeg voska.To je lepljiva smola, prijatnog aromatičnog mirisa. Pčele sakupljaju propolis u toku cele pašne godine a najviše pred nastupajuću jesen i zimu. Njime zatvaraju, štite svoju košnicu, tako što popunjavaju sve pukotine i nepotrebne otvore kako bi svoje stanište zaštitile od vetra, kiše i sl. u predstojecem periodu. Takodje, pčele njime oblepljuju svako strano telo koje se nadje u košnici (npr. miš) da bi se štitile od neprijatnih mirisa i bakterija. Pčelari propolis prikupljaju u julu mesecu.. Pčele su na planeti Zemlji oko 80 miliona godina, više nego bilo koja druga vrsta na planeti. Nema načina da čovek sam stvori svojstva meda, polena i propolisa. Oni čak sadrže odredjene komponente koje su toliko kompleksne da se tek trebaju identifikovati i kategorizovati. Propolis sadrži više od 300 različitih supstanci. One su rasporedjene u 55% smola i balzama, 30% voska, 10% eteričnih ulja i 5% polena. Sadrži sve poznate vitamine sem vitamina K, i ima 15 minerala koji su neophodni ljudskom telu da normalno funkcioniše (ne sadrži sumpor).

Propolis ima sledeca svojstva:
– bakteriološko,
– antivirusno,
– biostimulativno i
– lokalno – anestetičko.

Rastvara se u alkoholu. Najčešće je propolis u upotrebi u vidu propolisnih kapi.. Pre svega ove kapi imaju širu primenu u lečenju više oboljenja zbog svojih baktericidnih svojstava. Kapima se postižu dobri rezultati jer vrše dezinfekciju unutrašnjih organa : grla i krajnika, sluzokože tankih i debelih creva, pomažu lečenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, pomažu pri varenju i obezbeduju miran san, smiruju napetost živaca i obezbeduju dobar rad srca. Neutrališe neprijatni zadah iz usta.

Dokazano je da je propolis čist prirodan antibiotik koji ne izaziva rezinstenciju, niti izaziva štetne reakcije u organizmu.. Preosetljivost na upotrebu propolisa praktično ne postoji. Ovo zato što su mnogi sastojci u njemu zastupljeni u minimalnim količinama i što je delovanje tih sastojaka u idealnom medusobnom odnosu..

Propolis je najprirodniji antibiotik koji je čovek ikad otkrio.

Kapi propolisa se najčešce koriste pre doručka I pre spavanja. Nakapati 5 do 15 kapi na kocku šecera I zatim se drže u ustima dok se šecer ne rastopi.

Propolis kapi u obliku spreja direktno naprskati na krajnike I ždrelo I tako izvršiti dezinfkciju cele usne duplje, dva puta dnevno.

Propolis kapi sa lekovitim biljem – služe za obnavljanje sluzokože usne duplje.

Go to Top