Biljni balzami se izrađuju od biljnih macerata i najčistijeg pčelinjeg vosaka tzv devičanski vosak (poklopci saća) koji nastaje radom voštanih žlezda mladih pčela radilica u toku leta. Vosak miriše na med biljke sa koje je sakupljen. Zamislite bogatstvo flore – mednosnih biljaka Sokobanjskog kraja, nekontaminirane prirode podno Ozrena i Rtnja. Generalna svrha biljnih balzama je za lečenje posekotina, modrica, poderotina, opekotina, ujeda i ugriza, žarenja. Takodje se koiste kod hemoroida, umornih nogu, varikoznih vena, za tretman tvrde i suve kože. Posebno preporučujemo balzame za ekcem i dermatitis, za usne.. Mogućnosti su neograničene! I poput tinktura, ovi balzami su se dobro pokazali kao prva pomoć u tretmanu prvih pokazatelja promena na koži.

BAZA ZA BILJNE BALZAME

Najbolja baza od svih jeste maslinovo ulje . Ovo ulje predstavlja „mesto” gde treba da se smeste lekoviti sastojci biljke, dok pčelinji vosak daje ulju potrebnu čvrstinu. Maslinovo ulje se najčešce koristi, mada mogu da se koriste i razna druga biljna ulja. Maslinovo ulje sadrži najviše mononezasićenih kiselina, tako da može dugo da traje, a i na prirodan način godi i zalečuje kožu. Sadrži mnoge minerale, ali i vitamine, kao što su A, D, E i K. Ono je samo po sebi veoma lekovito za kožu i hranljivo za telo.
Biljni macerat nastaje “utapanjem” jedne od lekovitih biljaka u maslinovo ulje. Spajanjem sa pčelinim voskom (tačka topljenja je na oko 56 stepni celzijusovih) – dobijamo prirodne balzame sa očuvanim lekovitim svojstvima biljaka za spoljnu upotrebu za određene tegobe. Videćete, prema ličnim afinitetima koja vam biljka najviše odgovara u saniranju pojedinih tegoba. U suštini, ne možete pogrešiti.. Priroda se već potrudila za vas..