Balzam za laktove i pete se koristi za negu kože  laktova i tretman - pedikir peta. Sastoji se od najčistijeg voska,biljnog glicerina i propolisa. Ovi sastojci omogućuju potpunu revitalizaciju zahtevne kože laktova i peta hidrirajući je i istovremeno delujući

Gavez (Symphytum officinale) se odavno koristi za spravljnje melema i balzama. Posebno je lekovit koren, koji se vadi u rano proleće ili jesen, suši i melje. Gavez se koristi za otklanjanje bolova kod uganuća, izčašenja zglobova, reumatskih tegoba. Umanjuje oticanja nakon povreda mišića i tetiva. Efikasan je u saniranju sportskih povreda.

Neven je kao biljka kože od davnina u širokoj upotrebi zbog svojih lekovitih svojstava. Neven  (Callendula officinalis) je jako zastupljen u opštoj upotrebi nege, pravilne ishrane i regeneracije kože, pa tako i balzam na bazi najfinijeg, čistog pčelinjeg voska, samo od poklopaca saća, pomaže kod sledećih tegoba:

Ehinacea  (Echinacea angustifolia i Echinacea purpurea)  je poreklom sa severnoameričkog kontinenta. Do nedavno se nije plantažno gajila u Srbiji, ali sada se situacija promenila. Na obroncima nadaleko čuvene planine Rtanj, postoji plantaža ehinacee, pa tako imate priliku da koristite zaista autentičan prirodni proizvod sa područija Sokobanje. Ehinacea deluje protivupalno, pravi je prirodni antibiotik.

Lavanda (Lavandula angustifolia) je već dve hiljade godina u ljudskoj upotrebi. Od egipćana, preko rimljana pa do današnjih dana je priznata kao biljka čija se eterična ulja najrasprostranjenije koriste za delovanje protiv bakterija i gljivica. Tako, i biljni macerat lavande u kombinaciji sa najfinijim pčelinjim voskom predstavlja korisno sredstvo za prevenciju, ali i kao pomoć u terapiji bakterijskih i gljivičnih infekcija kože.

 Grožđana mast predstavlja balzam za negu usana. Grožđana mast služi za preventivu i negu usana u predstojećim zimskim uslovima, doba kada su usne posebno izložene nepovoljnim spoljnim uticajima. Izradjujem je od čistog, najfinijeg pčelinjeg voska, bademovog ulja i meda. Grožđana mast  posebno štiti usne od  hladnoće, vetra, sunca i suvog vazduha. Ovakav balzam neguje usne , hidrira ih, obnavlja, održava vlažnost usana i štiti od spoljnih uticaja.

Propolisna krema (melem) stimuliše epitelizaciju i regenarativne procese oštećene i obolele kože. Melem čine vosak i propolis sa našeg pčelinjaka, pod Ozrenom. Propolis je smola koju proizvode pčele. Ima blag, aromatičan miris. Deluje protiv mikroba, gljivica, virusa, zapaljenja. Ima baktericidne I bakteriostatične osobine. Takodje je i prirodni konzervans. Utapa se u čist vosak I tako dobijamo melem.

© 2017 Iva Sapuni. Sva prava zadržana